75 nye pesticider i grundvandet

Stoler du 100 procent på drikkevandet i dine vandhaner?

I april 2019 offentliggjorde danske regioner nyheden om, at der er fundet 75 nye giftstoffer i grundvandet – og alt tyder på, at mængden af pesticider, der trænger ned i grundvandet bliver ved med at stige. Miljø- og fødevareministeriet er især bekymrede for stoffet Chlorothalonil-amidsulfonsyre, som er potentielt kræftfremkaldende.

Læs for eksempel dr.dk’s skræmmende artikel om de seneste fund her – og overvej så, om det er en idé at gøre lidt ekstra for, at drikkevandet hjemme eller på kontoret har færre pesticider. Her på Kulsort.dk finder du kulstænger fra det område i Japan, der er kendt for at producere verdens fineste aktive kul – Kishu Binchotan.

Hvis du stoler på, at myndighederne er på forkant, skal du selvfølgelig bare ignorere advarslerne fra Miljø- og Fødevareministeriet og andre.

Lidt mere om Kishu Binchotan

Japanerne har i næsten 400 år renset deres vand med aktivt kul. Det er anerkendt som en af de mest effektive måder at rense vand på. Derfor har de optimeret produktionsmetoden længere end noget andet sted.

Træet, som japanerne bruger er en egetræssort, som er ekstremt porøst og består af masser af små vægge og kanaler, der tiltrækker og fastholder f.eks. pesticider, tungmetaller og kemikalier fra vandet. Du kan sammenligne processen lidt med velcro.

Når Kishu Binchotan anses for at være særlig fint – selv i Japan – hænger det sammen med, at det er produceret i Wakayama-regionen, som tidligere hed Kishu-regionen. Jordbunden der har en mineralsammensætning, der ifølge japanske kilder er specielt gavnlig for mennesker. Og mens Kishu Binchotan fjerner de uønskede stoffer fra vandet, udleder det mineraler, som altså er gunstig for os. Årsagen til, at aktivt kul kan udlede noget samtidig med, at det opsamler noget andet, er, at kul især er velegnet til at optage store molekyler, som pesticider, tungmetaller og kemikalier som regel består af. (En undtagelse er for eksempel fluor, som kullet ikke er effektivt over for.)

Derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvilket træ, kullet er lavet af. Japanernes metoder er selvfølgelig blevet kopieret mange steder, og når du køber produkter som Sumi Stick og White Charcoal, risikerer du, at det er lavet af andre former for træ – for eksempel bambus, der er det mest anvendte materiale i lande som Kina, Thailand og Korea.

Tag et kig på Kulsort.dk’s produkter

2 Comments

  1. Mikkel N Michelsen den 21. juli 2019 kl. 13:02

    Er det muligt at få indsigt i de Drikke vands prøver de laver rundt om i landet?
    Og i så fald hvor kan man finde dem?
    Mvh Mikkel N Michelsen

Efterlad en kommentar